Szemvizsgálat

Meg kell különböztetni optometriai illetve szemész szakorvos által végzett látásvizsgálatot, sőt utóbbit szemvizsgálatnak hívjuk.

A látásvizsgálat során kizárólag a szükséges korrekció megállapítása történhet, a szemvizsgálat során pedig a szem általános egészségügyi állapotát is vizsgáljuk, ezért is végzi szemész szakorvos.

Hogyan zajlik a látásvizsgálat?

Üzletünk kiválóan felszerelt vizsgálóhelységgel várja Önt

Először is megmérjük szemüvegét, megnézzük jelenleg mit visel? Kikérdezzük a felmerült problémákat: érzi-e, hogy romlott a látása? Ha igen, milyen távolságra érzi nem megfelelőnek? Közelre? Távolra? Esetleg mindkét távolságra?

Ezek a kérdések azért is fontosak, mert a következő állomás, a megfelelő szemüveglencse kiválasztása ezen alapul. Ilyenkor munkahelyi/hétköznapi szokásait már a vizsgálóban elkezdjük boncolgatni, hiszen egy multifokális lencséhez több paramétert kell figyelembe vennünk, mint mondjuk egy egyszerűbb olvasószemüveghez.

Kizárólag precíz vizsgálat alapján készítünk szemüveget

A vizsgálat a szemvizsgáló computer segítségével kezdődik, ez a művelet fogja adni az objektív vizsgálati eredményt. Azonban mindannyian máshogyan reagálunk különböző dolgokra, így szükséges az úgynevezett szubjektív látásvizsgálat. Ennek során próbakeretbe helyezzük a megfelelő próbalencséket, és elindul az ellenőrzési folyamat. Itt fontos tudnunk, Ön hogyan lát? Minden apró információ szükséges: kicsit homályos, kicsit szivárványos. Ne elégedjen meg annyival, hogy most nagyobbak a betűk!

A látásvizsgálat a kitűnő szemüveg alapja

Amikor sikerül megállapítani a megfelelőnek tűnő korrekciót, érdemes kicsit sétálgatni a próbakerettel, és körbenézni különböző távolságokra (ameddig élesen lát vele). Ekkor is sok minden kiderülhet: szédülés, émelygés, kényelmes látás.

A folyamat végén felírjuk az eredményt, és ez alapján rendeljük meg az új szemüveglencséit.

Vizsgálati időpontok:

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close